Nasze ciało reaguje rożnie, w zależności od pory roku i dostępności światła, jak też jego samopoczucie zależne jest od temperatury.

Podczas różnych pór roku ciało ma różne zapotrzebowanie na rodzaj i ilość pożywienia, sen oraz  ćwiczenia fizyczne.  Masz różne ciśnienie w trakcie poszczególnych pór roku, a także różny poziom cholesterolu.

W zależności od pory roku warto dopasować swój styl życia oraz sposób odżywiania.

Picie soków i zielonych smoothie jest dla większości zdrowych osób dobrym pomysłem latem, jednakże zimą prowadzi do wychłodzenia organizmu.

Miesiące chłodne są idealnym czasem na rozgrzewające posiłki. Zimne kanapki, przekąski i sałatki nie rozgrzeją wystarczająco ciała, które potrzebuje rozgrzewających potraw.

 

W ajurwedzie wyróżniamy 3 dominujące pory roku:

 

Wiosna – czas wzrostu, czas kapha

Lato – czas produktywności, czas pitta

Oraz późna jesień i zima – czas snu i suchości, czas vata

 

Okres kapha jest czasem, kiedy przyroda budzi się do życia i wzrasta. Także ciało zaprogramowane jest wtedy na wzrost. Chce się ono pozbyć w tym okresie toksyn i tłuszczu, zatem bywa często w tym okresie zaśluzowane – co zwiększa prawdopodobieństwo sezonowych alergii i przeziębień.

 

Wczesną wiosną nadal mamy mało światła, pewnie chodzisz do pracy kiedy jest ciemno i wracasz, kiedy wciąż jest ciemno. W tym okresie nasze ciało potrzebuje naturalnego światła, zatem dobrze, kiedy możesz zaplanować spacer w okresie, kiedy światła jest najwięcej.

 

Jesień

 

Jesień – czas przemian, w którym drzewa zrzucają liście, a człowiek zbiera plony tego, co dokonał przez ostatnie miesiące, jak też przygotowuje się do wyciszenia, pobytu w głąb siebie, czemu sprzyja okres najbliższych kilku miesięcy – ze zmniejszoną ilością światła, krótkimi wieczorami, niższą temperaturą.

Jesień zapoczątkowuje okres, w którym zarówno człowiek, jak też cała przyroda zmniejszają swoją ekspansję, wyciszają się. Podążanie za tym rytmem sprawia, że wiosną nie odczujemy negatywnych skutków przesilenia wiosennego.

 

Jesień to czas, w którym obserwujemy zwiększenie cech i jakości typowych dla doszy vata – jest, sucho i wietrznie, szorstko, chropowato, przejrzyście, pusto. Czasami także jest mokro – wtedy obserwujemy wpływ doszy kapha.

 

W ajurwedzie bardzo ważną role odgrywa zasada: podobne wzmaga podobne, a przeciwne równoważy.

 

Zatem, skoro jesień jest czasem wiatru i zimna, wówczas zaprośmy do swojego życia więcej tego co ciepłe, oleiste i przytulne. Przytulność i stabilność dają nie tylko cieple wnętrza, koce, ale także bliskie relacje, dobry kontakt ze sobą, który nas ukorzenia, a także przewidywalna rutyna. A jesień i zima jako czas krótkich wieczorów spędzanych głównie w domu sprzyja autorefleksji.

 

O czym warto pamiętać jesienią:

 

Bardzo ważne jest, aby było nam ciepło – otulajmy głowy, szyje, zadbajmy o ciepłe buty – gołe kostki i bose stopy obute w szpilki jesienią to prosty sposób to naruszenia równowagi nerek i pęcherza moczowego , plus ewentualnie przeziębienia.  Dbajmy zatem o ciepłe skarpety, buty, otulenie okolic nerek i bioder.

 

Zaopatrzmy się w ciepłe, naturalne ubrania, unikajmy przeciągów. Unikajmy częstych podróży, jak również zbyt wielu aktywności w naszym kalendarzu.

 

Dobrze jest zwłaszcza jesienią dbać o masaże i automasaże. Nasz organizm będzie nam wdzięczny. Masaż i automasaż zwiększają ruch limfy i wydzielanie toksyn z organizmu, oprócz tego rozgrzewają.

 

Bardzo dobrze sprawdza się masowanie i wcieranie w ciało oleju sezamowego, co natłuszcza tkanki, skórę i kości. To idealny sposób na natłuszczanie ciała w wietrzne i chłodne dni.

 

Jesienią sprawdza się spożywanie ciepłych i duszonych, długo gotowanych potraw. Z kolei zielone smoothie o poranku i surowe owoce lepiej zastąpić owocami i warzywami pieczonymi. Dobrze jest unikać smaków ostrego, cierpkiego i gorzkiego, a także potraw zimnych, suchych i mrożonych, także zimnych napojów. Jesienią jest idealny czas na  ciepłe, rozgrzewające potrawy, duszone i pieczone. Dieta bogata w białka, tłuszcze i rozgrzewające potrawy pięknie harmonizuje doszę vata, wspomagając naszą codzienną regenerację. Smaki słodki, kwaśny i słony także sprzyjają równoważeniu vaty jesienią.

 

Tym co równoważy cechy vata jest stały rytm i rutyna dnia codziennego. Ustal sobie zatem stałe pory posiłków, stałe pory ćwiczeń – najlepiej o poranku. Najlepiej zapadać w sen przed 22.0 – 22.30.

 

Vata zawiera w sobie dużo powietrza, często myśli i zajmuje się wieloma rzeczami naraz. Aby ją zrównoważyć warto zadbać o czas dla siebie, czas na wyciszenie – może będzie to poranna medytacja, może spacer, może po prostu sesja jogi, w której możesz pobyć ze sobą i swoim ciałem.

 

Już wkrótce rusza 6-tygodniowy kurs online Energia i dobrostan na co dzień, oparty na ajuwedzie i psychologii. Zapraszam do zapisu na listę osób zainteresowanych:

https://dorotastojek.pl/energiaidobrostannacodzien/

 

Chcesz jeszcze coś przeczytać?

Zapraszam do lektury artykułów:

Odżas – jak podnieść poziom życiowej energii

Jak zadbać o harmonię życiową na co dzień

Odpuszczenie i zaufanie

 

Obraz: Obraz S. Hermann & F. Richter z Pixabay, dziękuję

 

 

Podziel się!